Translate

dimecres, 25 de gener del 2017

IOGA ADAPTAT I LA SINDROME DE DOWN



Relaxació i tonicitat a la síndrome de Down

Alguns dels trastorns més comuns soferts per les persones amb síndrome de Down són els problemes lligats a les articulacions i la baixa tonicitat muscular. Al nostre país, la reconeguda mestra de ioga Indra Devi va ser una de les pioneres a recomanar la mil·lenària disciplina per treballar amb aquestes dificultats i alhora millorar l'acompliment intel·lectual a través dels exercicis de respiració.

Els estudis han demostrat que el ioga és àmpliament beneficiós per a les persones amb aquesta condició i que sota l'observació i l'assessoria d'un metge i la supervisió d'un professional capacitat o terapeuta, la pràctica del ioga pot millorar la força, el to i la consciència corporal, ampliant el rang de moviment.

La laxitud de lligaments i la falta de to muscular (hipotonia) produeix hipermobilitat en les articulacions, el que pot portar diversos problemes motrius. El ioga ajuda a estirar i tonificar el cos sencer a enfortir els músculs i lligaments a través de tot un seguit de postures de peu especialment beneficioses per a ròtules i turmells inestables i febles i peus plans.

Després, les postures més dinàmiques, que impliquen torsions poden resultar d'ajuda per fer massatges i estimular els òrgans interns, donant alleujament a dolències digestives típiques i restrenyiment. 

La disfunció tiroïdal, que afecta el creixement i el metabolisme, és també sovint una preocupació relacionada amb els nens amb síndrome de Down. Una pràctica regular del ioga pot estimular la glàndula tiroide a través de postures específiques que generen gran alleujament i prevenen malestars.

Per als nens amb síndrome de Down, el ioga ajuda a portar la consciència del cos i augmenta la capacitat de concentració i la memòria. Els exercicis de respiració o pranayama ajudaran a alleujar la hipertensió pulmonar i proporcionen un entrenament segur per als nens amb cardiopaties congènites associades sovint amb la síndrome. A més poden alleujar la congestió nasal i ajudar a protegir contra problemes pulmonars. Les tècniques de relaxació a través de la respiració conscient i les imatges guiades, són especialment agradables i efectives per crear calma interior i millorar la concentració.

La relaxació muscular progressiva entrena des de la respiració estableix cada vegada més grans connexions entre el cos i la consciència, a més d'alliberar oxitocina, l'hormona del benestar. Si el ioga s'incorpora lentament en la vida del nen es podran observar a més beneficis com la reducció de la hiperactivitat, emocions més equilibrades i millor concentració, coordinació i domini corporal.

Finalment, és important considerar que l'augment de pes i una certa tendència a la inactivitat propis de la condició poden exacerbar problemes cardíacs i respiratoris, el que implica una menor qualitat de vida. Per tant, una pràctica habitual d'exercici enfocat en el treball respiratori i en el to muscular és imprescindible per a les persones amb síndrome de Down, tant per al seu benestar físic com emocional.


Extret del text d'en Luis Eduardo Martíne, Yoga adaptado para niños con trastornos del desarrollo(castellano)

Més info: 

IOGA ADAPTAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada